Export DatawaarderingInleidingDeze export in Excelformaat bevat per datawaardering onderwerp (die ook terug te vinden zijn in het dashboard) diverse velden waarmee de berekening van de totale Datawaardering tot stand komt. Dit betreft de waardering in de datataal die op dat moment door de ingelogde gebruiker gekozen is.
Met behulp van deze export kan, samen met de technische instellingen (in XML-formaat of in Excel-formaat), de datawaardering nagerekend worden.
In onderstaande pagina wordt in detail uitgelegd hoe met deze gegevens gerekend wordt.
De datawaardering kan op twee verschillende pagina's geëxporteerd worden met de Exporteren knop in EZ-web:
Om tot de juiste berekening te komen is veel data nodig, daarom is deze export minder makkelijk leesbaar.
Als leverancier op zoek naar een duidelijk stappenplan hoe de datawaardering verbeterd kan worden? Of als afnemer nieuwsgierig op welke onderdelen een leverancier de data kan verbeteren?
Maak dan gebruik van de export Adviesrapport datawaardering.
Er is gekozen om de cijfers afgerond weer te geven om de leesbaarheid te vergroten. Hierdoor kan het voorkomen dat de weging niet exact overeenkomt met de technische instellingen.
Door de afronding kan het ook voorkomen dat hetzelfde gewogen gemiddelde resulteert in een verschillend aantal sterren. Bijvoorbeeld: het gewogen gemiddelde van onafgerond 3,249 of 3,2501 is afgerond beide 3,25. In het eerste geval zullen er echter 3 sterren geel gekleurd zijn en in het tweede geval 3,5.
Uitgangspunt van de waarderingsberekening is dat eerst het aantal sterren wordt bepaald per onderwerp.
Per onderwerp is een minimum (LowerLimit) en een maximum (TopLimit) bepaald. Deze zijn te vinden in de technische instellingen in XML-formaat of in Excel-formaat.
De Lower- en TopLimit kan een absolute waarde zijn of percentage van een gerelateerde waarde (RelatedData).
De LowerLimit kan hoger zijn dan de TopLimit: voor sommige onderwerpen is een laag aantal of percentage gewenst (denk aan Laatste artikelimport of Ontbrekende beschikbare artikelen).
Dan geldt:
Terwijl voor een ander onderwerp een hogere waarde meer sterren oplevert (bijvoorbeeld Artikelen met specificatie). Dan geldt:
Indien het aantal of percentage van de leverancier tussen de LowerLimit en TopLimit in ligt, zal dit naar verhouding meetellen.
Bijvoorbeeld: een leverancier heeft 90 % van de artikelen aangeleverd met een GTIN. De LowerLimit=80, de TopLimit=100. De leverancier zal voor dit onderwerp 2,5 ster scoren.
Heeft een leverancier 80 % aangeleverd dan zal de score 0 zijn.
Als er percentages berekend worden per onderwerp, wordt de _value afgezet tegen RelatedData. Dit is in de Export Datawaardering te vinden in het tweede _value veld per onderwerp (zie hieronder {Onderwerp}_{RelatedData}_Value). Welke RelatedData gebruikt wordt per onderwerp is te vinden in de technische instellingen in XML-formaat onder RelatedData.
Vaak zijn dit de Beschikbare artikelen zoals te vinden in het tabblad Algemeen (in de RelatedData vermeld als AvailableArticles). Maar soms wordt er andere RelatedData gebruikt.
Zo kan er per classificatie bepaald worden voor welke artikelen een waardering belangrijk is en welke artikelen uitgesloten worden omdat deze waardering voor deze artikelen er niet toe doet. Als dit het geval is staat er in RelatedData met welke classificaties dan gerekend wordt.
Zie tabblad Classificatie, "Artikelen in classificatie met verplichte gegevens" waar dit uitgebreid uitgelegd wordt.
Als per onderwerp het aantal sterren is vastgesteld kan vervolgens het gewogen gemiddelde worden berekend.
Per onderwerp is een weging vastgesteld: de RelativeWeight. Dit is te vinden in de technische instellingen in XML-formaat of in Excel-formaat onder RelativeWeight. Hiermee kan de vermenigvuldigingsfactor berekend worden voor de waardering van een specifiek onderwerp van een leverancier:
deel de RelativeWeight door de som van alle RelativeWeights1.
1Het kan voorkomen dat een onderwerp in het geheel niet van toepassing is voor een leverancier. Bijvoorbeeld als een leverancier om een bepaalde reden niet genormaliseerd wordt. Het onderwerp zal niet meegenomen worden in het gewogen gemiddelde (in de som van alle RelativeWeights).
Ook als RelatedData 0 is, betekent het dat voor deze leverancier dit onderwerp niet van belang is en zal deze niet meetellen in het gewogen gemiddelde. Bijvoorbeeld als een leverancier geen artikelen heeft waarbij certificaten van belang zijn.
Als een onderwerp niet meetelt, is dit te zien in de Export Datawaardering: deze cellen zijn leeg (niet te verwarren met 0, dan wordt het onderwerp wel meegeteld). Hierdoor kunnen wegingen voor leveranciers verschillend zijn.
VeldomschrijvingenDe veldomschrijvingen, aanwezig in de eerste rij bij een horizontale export en in de eerste kolom bij een verticale export:
|